Предложиха ми медиация, да приема ли или да откажа?

Предложиха ми медиация, да приема ли или да откажа?

Предложиха ми медиация, да приема ли или да откажа?Медиацията е доброволна процедура за решаване на спорове. Решението дали да участвате или не е изцяло във вашите ръце и никой не може да ви принуди да приемете медиация, ако не желаете. Преди да откажете, обаче, помислете за ползите от нея:

  • Медиацията е бърза процедура – в рамките на една или няколко срещи имате шанс да разрешите конфликт, който иначе би се точил с месеци и години. Ако този конфликт ви тежи и искате по-скоро да строшите оковите му, защо да не приемете медиация?
  • Медиацията е евтина процедура – в сравнение с едно съдебно дело сумата, която ще похарчите за медиация, е доста по-малка. Не е ли мотивиращо?
  • Изходът от спора, решен с медиация, е изцяло във вашите ръце – вие и другата страна можете да изработите най-подходящото решение за вашия случай, решение – плод на идеите, възможностите и желанията ви, решение, което не можете да получите в съда. В медиация никой не налага решението отвън и няма губеща страна.
  • С медиация имате шанс да поправите взаимоотношенията си с другата страна – понякога конфликтите се дължат и на неправилна или направо липсваща комуникация. Медиаторът може да ви помогне да преодолеете подобна криза и да продължите нататък с по-добри и ползотворни взаимоотношения.

И така – ако сте получили предложение за участие в медиация, не бързайте да откажете. Самият факт, че другата страна се е обърнала към медиатор, означава че има желание за решаване на конфликта. Никой няма да ви заклейми, ако откажете, но е възможно това да намали шансовете ви за благоприятно разрешаване.

Ако искате да решите спора си с медиация или имате някакви въпроси относно процедурата, не се колебайте да ни потърсите.